Liefde voor de koe met het hartje.

Omschrijving

Jo is de zoon van Antoine. Antoine was melkveehouder. “Door de stijging van de gemiddelde melkproductie werd binnen het quotum de veestapel kleiner. We hadden land ‘over’ en konden hierdoor meer ruwvoedergewassen produceren.

We zochten naar een vleesveeras dat veel ruwvoeder kan verzetten. En Maine Anjou bleek een ras dat hierop kan teren. Je kan er zware dieren, dus met veel vlees, mee produceren. Dankzij veel eigen voeders lukt dit bovendien aan een lage kostprijs”, omschrijft Jo. “We kopen immers amper krachtvoeders, enkel wat startkorrels voor de jonge dieren.”

De Maine Anjou-runderen hebben een extreem lange rug. “Hier zit het beste vlees… de côte à l’os, de entrecôte, de zesrib, de filet pur, die stukken komen niet uit de bil.” Wanneer Jo de kwaliteit beschrijft, komt het water al in de mond. “Het is erg jammer dat de karkasclassificaties in onze Belgische slachthuizen niet op maat gemaakt zijn van deze Franse, lange dieren. Het slachtrendement ligt bij dit ras wat lager, omdat de bespiering minder groot is dan bij onze traditionele rassen. Door hun typische lichaamsvorm en het zwaarder beengestel is er bij Maine Anjou dus meer ‘afval’. De dieren op ons bedrijf beschikken nochtans over het zogenaamde culard - gen. Dit genetisch kenmerk, een dikke bil, laten we bepalen in het bloed. We hebben het nodig om op de Belgische markt een goede prijs te krijgen.”

Jo vindt Maine Anjou ook een sterk en gemakkelijk ras. “Ze kunnen goed in groep leven tijdens de weideperiode, en dat is hier toch wel zo’n 180 à 200 dagen per jaar. Dankzij hun sterke poten hebben ze zelden een ongeluk. Die eigenschappen zijn hier ook nodig, want op die manier kunnen ze op zichzelf lang op het gras blijven. 

Maine Anjou

Oorsprong

De Maine-Anjou is van oorsprong een Frans ras. Voornamelijk worden ze gefokt in de regio Pays de la Loire in het noordwersten van Frankrijk. In de 19e eeuw in de provincie Maine werken lokale Mancelle-Melkvee gekruist met Durham-vee uit Groot-Brittannië en heette Durham-Mancelle. 

Sinds 2004 staat dit ras bekend als de 'Rouge des Prés, maar op andere plaatsen wordt de naam Maine-Anjou nog steeds gebruikt

Vroeger was het een dier voor 2 doeleinden, zowel voor vlees als voor melk, maar nu is het voornamelijk een vleesras.

Maar de koeien van Couvert grazen in de mooie Leiestreek

Kenmerken

De Maine-Anjou heeft een herkenbaar uiterlijk. Ze hebben een rood bonte vacht met 4 witte poten, op het voorhoofd hebben ze een witte ster... of is het een hartje? Het topje van hun staart is wit. Het zijn ook dieren met een extreem lange rug. De côte à l’os, de entrecôte, de zesrib, de filet pur zijn dan ook de beste stukken van dit dier.

Het dier heeft een zeer kalm en lief en rustig karakter.

Het is een zeer sterk ras dat ruwvoeder kan omzetten. Ze staan dan ook meestal in de wei en eten gras. 

Smaak

Onze Maine-Anjou levert mooi donkerrood, gemarmerd vlees. Die marmering van het vet zorgt voor de lekkere smaak. Het is wat steviger maar zeer smaakvol. Het vet zorgt ook niet alleen voor de smaak maar ook voor lekker mals vlees. 

Allergenen
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers en gehakt indien gekruid )

Onze andere helden

Rundsboer Dominique

Rundsboer Dominique

Dominique kan je elke morgen en avond tussen zijn koeien vinden. Van kindsbeen af eigenlijk al. Hij heeft de stiel van zijn vader geleerd om de koeien goed te ' soigneren'. Want dat komt de koe en het vlees op het einde van de rit ten goede. 

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert zorgt zodanig goed voor zijn varkens dat hij ze zelfs verhaaltjes wil voorlezen

Tom, visboer in graat en nieren

Tom, visboer in graat en nieren

Voor de versnijding van onze vis hebben een echte vakman onder de arm genomen. 

De Flamingo

De Flamingo

Wij werken voor dit verhaal samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling. 

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Filip Meysmans

Filip Meysmans

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar België te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Hoeveslagerij Ferdinande

Je koopt via Hoeveslagerij Ferdinande JO

Slide