Dominque zorgt al jaren voor onze koeien.

Omschrijving

Onze rundsboer Dominique, een vaste waarde binnen ons verhaal. Al van bij de start werkt hij samen met Couvert. Zijn koeien leiden een goed leven en hij ziet erop toe dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Bovendien brengt Dominique de andere boeren van tijd tot tijd een bezoek om na te gaan of ze goed worden verzorgd en of de dieren voldoende kunnen grazen. 

Black Angus

Oorsprong

Het Aberdeen (Black) Angus koeienras is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Onze Black Angus runderen zijn meestal afkomstig van onze boeren uit de Ardennen. Op de Ardense hoogtes grazen ze hun leven lang in hun natuurlijke habitat. 

Kenmerken

Het Black Angus-runderras staat bekend om zijn robuuste bouw, diepzwarte kleur en uitstekende vleeskwaliteit. Met een geschiedenis die teruggaat tot Schotland, is de Angus een veelgeprezen runderras vanwege zijn sappige en smaakvolle vlees, dat van nature gemarmerd is met fijne vetaders.

Soms is er een boer die bij ons zal werken met een kruising met een ander ras maar dan blijft er wel gewaakt worden over de inherente kwaliteiten van het Angus-rund, zoals de voortreffelijke vleeskwaliteit en robuuste bouw.
 

Smaak

Het vlees van de Black Angus is lichtjes vetdooraderd en heeft een unieke notensmaak dankzij de lange graastijd. 

Allergenen : 
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers en gehakt indien gekruid )

Brasrund

Oorsprong

Onze brasrunderen of Belgisch witblauw koeien zijn - de naam zegt het zelf - Belgisch van oorsprong en komen allemaal van onze boeren uit West-Vlaanderen. Deze vrouwelijke runderen worden op de boerderij met zorg en volgens de regels van de kunst gekweekt. 

Kenmerken

Het brasrund dankt zijn naam aan een welbepaald onderdeel van z'n dieet: het bras. Bras is het bezinksel van het brouwprocédé. Bras staat bekend als een zeer eiwitrijke, voedzame stof en wordt om deze eigenschappen gebruikt om veevoeder te verrijken. Het bras zorgt voor een gezonde spieropbouw en mager vlees. 

Smaak

Hoewel het vlees van onze brasrunderen zeer mager is, heeft het toch een malse textuur en een volle smaak. Dit heeft niet enkel te maken met de manier van kweken en de zorgvuldige selectie van onze dieren, ook de manier van slachten draagt hiertoe bij. Onze dieren ervaren voor het slachten geen stress. Enerzijds uit respect voor het dier, anderzijds omwille van de smaak. Nadien wordt het vlees ook langzaam gerijpt. Dit is essentieel voor de malsheid en de smaak. 

Allergenen :
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers en gehakt indien gekruid )

 

 

Blonde d'Aquitaine

Oorsprong

Maak kennis met onze Franse blondines. Dit jonge runderras heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar het vlees heeft ook een unieke smaak.  Je zou voor minder stoppen als je deze robuuste blonde ziet staan in de wei. De elegante Blonde d'Aquitaines hebben hun oorsprong in - rarara-  de Zuidwest-Franse regio Aquitaine.

Tot 1920 waren er in die omgeving drie verschillende onderrassen te vinden: de Garonnaise, de Quercy en de Blonde van de Pyreneeën. 

Kenmerken

Door die rassen met rassen zoals de Limousin en Charolaise te combineren, pronkt de Blonde d'Aquitaine sindsdien in de wei. Dit traag groeiende vleesras bezit sinds 1963 een eigen stamboek. 

Smaak

Het vlees van de Blonde d'Aquitaine heeft een unieke smaak en aroma. Het is licht gemarmerd en heeft een milde, zoete smaak met een subtiele boterachtige ondertoon. Dit komt door het dieet van de koeien, dat voornamelijk bestaat uit gras en hooi.  Door deze natuurlijke voeding heeft het vlees een pure smaak en is het van hoge kwaliteit.

Allergenen
geen

Holstein

Oorsprong

Holstein is een van oorsprong Nederlands melkras dat meerdere malen is uitgeroepen tot beste rundvlees ter wereld in blinde smaaktest. Een echte ‘dubbeldoel’ koe met respect voor het dier en de natuur. 

 

Kenmerken

De dieren hebben meerdere jaren in de weide gelopen en uitsluitend gras gegeten. Wanneer de melkproductie daalt en ze dus niet meer geschikt zijn krijgen deze koeien een tweede leven als vleeskoe en worden ze bijgevoederd met aardappelen, bierdraf, kokosvet en olijfolie waardoor het vlees een karaktervolle smaak krijgt. 

Smaak

De unieke malse smaak van het vlees komt uit het feit dat deze koeien reeds een ‘carrière’ als melkkoe erop hebben zitten.

Allergenen
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers en gehakt indien gekruid )

Limousin

Oorsprong

De Limousin koe is een ras dat vaak wordt gebruikt voor de productie van rundvlees. Het vlees van een Limousin koe is gekenmerkt door zijn fijne structuur, sappigheid en smaakvolle smaak. Dit komt door de unieke bouw van het dier, met name de hogere spiermassa in verhouding tot vetgehalte. Dit zorgt voor een hoger eiwitgehalte, waardoor het vlees smakelijker en malser is. Limousin vlees wordt vaak beschouwd als een van de beste rundvleesrassen ter wereld

Kenmerken

Het Limousin ras is gekenmerkt door zijn licht tot donkerrode kleur. De dieren zijn robuust en met weinig tevreden. Daarom kunnen ze mooi opgroeien op het gras. Deze magere weiden met vitaminerijk gras zorgen voor een trage maar mooie groei van deze dieren. Het is een vroegrijp, sterk en vruchtbaar ras. 

Smaak

Door hun langzame maar gestage groei krijg je mooi, vetarm en licht doorregen vlees. 

Allergenen
geen

Onze andere helden

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert zorgt zodanig goed voor zijn varkens dat hij ze zelfs verhaaltjes wil voorlezen

Tom, visboer in graat en nieren

Tom, visboer in graat en nieren

Voor de versnijding van onze vis hebben een echte vakman onder de arm genomen. 

De Flamingo

De Flamingo

Wij werken voor dit verhaal samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling. 

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Jo en Sofie en de liefde

Jo en Sofie en de liefde

Zelden een liefde voor een bepaald ras zo mooi gevoeld als bij Jo en Sofie. Omdat er rond de boerderij veel gras te vinden was, gingen ze op zoek naar een ras dat goed overweg kan met al dat gras. Ze kwamen uit bij de Maine Anjou. 

Filip Meysmans

Filip Meysmans

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar België te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Slide