Gras inkuilen voor onze grasgevoederde koeien

Gras inkuilen voor onze grasgevoederde koeien

Na de hele commotie rond de boerenprotesten was het vorige week weer alle hens aan dek op de velden. Het weer was gunstig dus moest er geracet worden tegen de klok. Van 's morgensvroeg tot in vele gevallen middernacht, geen seconde mocht verloren gaan. 

Gras inkuilen voor het najaar

Een van de grootste taken die onze boeren uitgevoerd hebben, is het maaien van het gras. Omdat gras bijna 100% uitmaakt van de voeding van onze koeien, is het heel belangrijk om in het voorjaar voldoende gras op te slaan om de koude wintermaanden door te komen. Nadat het gras gemaaid is, wordt het ingekuild. Dit betekent dat het gras in grote hopen of silo's wordt opgeslagen en afgedekt, waardoor het begint te fermenteren. Dit fermentatieproces verhoogt het eiwitgehalte in het gras aanzienlijk. Gefermenteerd gras, ook wel kuilvoer genoemd, is bijzonder voedzaam voor koeien. De hogere concentratie aan eiwitten draagt bij aan de gezondheid en groei van het vee, wat uiteindelijk de kwaliteit van het vlees ten goede komt. 

Het inkuilen van gras is een zorgvuldig proces dat zowel tijd als precisie vereist. Het gras moet snel worden afgedekt om te voorkomen dat het gaat rotten. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat ongewenste bacteriën geen kans krijgen, waardoor een voedzaam en veilig product ontstaat. Dit kuilvoer is rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen, wat cruciaal is voor de melkproductie en de vleeskwaliteit van de koeien. Door deze voedzame basis kunnen de dieren optimaal groeien, wat weer resulteert in hoogwaardig vlees voor onze klanten. Het harde werk van de boeren deze week zorgt ervoor dat we ook in de komende maanden kunnen rekenen op gezond vee en kwalitatief vlees.

Naast het gras maaien en inkuilen, hebben de boeren ook hun velden voorbereid voor de nieuwe teeltseizoen. Zo zijn er deze week ook mais en aardappelen gezaaid en geplant. Mais is voor vele boeren een belangrijk gewas voor de veeteelt omdat het veel energie levert. Toch kiezen wij ervoor om de koeien geen maïs te geven, omdat gras nog steeds het meest voedzame product is die een koe kan eten.

Aardappelen zijn niet alleen een essentieel voedingsgewas voor de menselijke consumptie, maar ook een waardevolle toevoeging aan het diervoeder. Het zaaien en planten van deze gewassen vereist precisie en zorgvuldige planning om te zorgen voor een goede oogst later in het jaar. Dankzij de inspanningen van de boeren kunnen we uitkijken naar een productief seizoen, wat essentieel is voor zowel de voedselvoorziening als de kwaliteit van ons vlees.

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide