Het wolvarken, Mangalica

Het wolvarken, Mangalica

Het wollen zwijn, Mangalica. Of eerder, het vetste zwijn ter wereld.

Het Mangalicavarken is afkomstig uit Hongarije. Hier vindt jaarlijks ook het wolvarkensfestival plaats van 6 t.e.m. 8 februari. 

Dit unieke varken ontstond halverwege de 19e eeuw uit een kruising van twee andere varkens. 

Het Mangalica varken is uniek en niet doorlopend beschikbaar. Bekijk hier het volledige aanbod varkensvlees dat vandaag beschikbaar is. 

Het Mangalicavarken is zwaar behaard en heeft vaak krulletjes, vandaar dat het ook vaak het wollen varken wordt genoemd. Je kunt ze in 3 verschillende kleuren terugvinden. Blond, zwart en soms roodharig. Op de buik is hun huid vrij bleek. Op de rug, daarentegen, zijn zwarte tinten terug te vinden. 

De biggetjes worden soms verward met wilde zwijnen door de strepen op hun vacht, maar deze vervagen naarmate ze ouder worden. 

De Mangalica’s zijn uitstekende moeders. Ze zijn sociaal, rustig en hebben een sociaal karakter. 

Dankzij hun unieke vacht en extreem hoog vetpercentage kunnen ze temperaturen aan tot -30°C. Waar een laagje vet al niet goed voor is!

De wolvarkens kunnen dus zonder problemen buiten overleven, maar ze genieten ook van een droog en warm plekje in het stro.

Sommige boeren geven preventief antibiotica en andere toevoegingen aan hun varkens, maar bij onze boeren is dat niet het geval. Gezonde en natuurlijke voeding samen met de nodige aandacht houden deze varkens gezond.

Het Omega-3 gehalte is zo tot wel 3 keer hoger dan bij vis.

Het vlees behoort tot het lekkerste en vetrijkste ter wereld. Mangalica is een eerder exclusief stukje vlees en is met geen enkel ander varkensras te vergelijken. De Mangalica varkens zijn 100% raszuiver. Het is een traaggroeiend ras met een ferme speklaag.

Het vlees is zichtbaar dooraderd met vet. Dit vet is vloeibaarder met een lager smeltpunt, maar ook meervoudig onverzadigd. Het Omega-3 gehalte is zo tot wel 3 keer hoger dan bij vis en smelt heerlijk op de tong. 

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide