De vriendelijke koe, Black Angus

De vriendelijke koe, Black Angus

De Black Angus is een alombekend runderras, maar wist je dat dit ras onder een overkoepelende noemer valt, de ‘Aberdeen Angus’ ? Naast een zwart exemplaar, bestaat de Angus ook in het rood. U kan het wellicht al raden hoe dat ras dan heet: 'Red Angus'.

Onze boeren kiezen massaal voor de zwarte versie, de Black Angus, en terecht!

Hugh Watson is de trendsetter van het Angus ras. Hij fokte ze voor het eerst in Schotland. Old Granny was niet zijn grootmoeder, maar wel één van zijn koeien. Ze werd geboren in 1824 en kreeg wel 29 kalveren in 35 jaar tijd. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste Angussen nakomelingen van Old Granny. 

De Angus werd een succes en George Grant merkte dit snel op. Hij zorgde er in 1873 voor dat de Angus runderen ook in Amerika verkrijgbaar werden. Ondertussen is dit ras één van de bekendste ter wereld. 

Angus runderen hebben geen hoorns. Het zijn van nature rustige koeien met een gemoedelijk karakter, zo’n strijdwapen hebben ze dus niet nodig. Typisch zijn ook hun korte poten en natuurlijk hun zwarte pels.   

Over het algemeen is het Black Angus vlees van meer intramusculair vet voorzien dan de meeste runderrassen. Naast het feit dat vetmarmering zorgt voor malsheid, geeft het ook smaak aan het vlees. Daarbovenop houdt het het vlees vochtig als het op hoge temperaturen wordt verhit. Het verschil met de gekende Japanse Wagyu-koe is dat die nog iets vetter is.

Dit ras is 100% grasgevoerd. Zo komt het vlees aan zijn unieke notensmaak. 

Benieuwd naar een stukje vlees van dit ras? Bestel een Black Angus pakket. 

Ook interessant

Toon alle berichten
Slide