Kalkoen uit de oven

180 Min
Gemakkelijk
8 Personen
Kalkoen uit de oven

Ingrediënten

 •  1 kalkoen van 4 à 5 kilogram
 •  250 gram roomboter
 •  3 eetlepels mediterrane kruiden ovengroente van Euroma
 •  1 citroen
 •  2 rode appels
 •  1 ui
 •  1 kaneelstokje
 •  2 takjes verse rozemarijn
 •  4 takjes verse salie

Het bereiden van een kalkoen lijkt misschien indrukwekkend, waardoor velen aarzelen om eraan te beginnen. Toch is het minder moeilijk dan het lijkt. Met enkele eenvoudige stappen kun je een heerlijke, sappige kalkoen op tafel zetten, waarmee je indruk maakt op je tafelgenoten. Het belangrijkste is om je planning in overweging te nemen, aangezien het ontdooien en pekelen van een kalkoen wat tijd vergt. Probeer het gewoon eens; met het onderstaande recept kan het bijna niet misgaan.

Bereidingswijze

 1. Haal de kalkoen uit de plastic verpakking en spoel hem grondig af onder zacht stromend water. Dep hem vervolgens zorgvuldig droog met keukenpapier.
 2. Meng de boter met de Mediterrane kruiden van Euroma voor een heerlijk intense smaak. Snijd de citroen, appel en ui in parten. Verhit deze samen met het kaneelstokje, rozemarijn en salie kort in een droge koekenpan. Verwarm de oven voor op 250 graden.
 3. Plaats de kalkoen in een braadslee met rooster. Als je geen rooster hebt, kun je met aluminiumfolie twee ringen maken en de kalkoen hierop leggen. Leg de kalkoen op zijn rug en maak met je vingers de twee "zakjes" tussen het vlees en de huid open. Vul deze zakjes royaal met de kruidenboter. Draai de kalkoen om en vul deze met appel, citroen, ui, kaneelstokje, rozemarijn en salie. Bind de poten samen met keukentouw. Bestrijk de kalkoen volledig met de resterende kruidenboter.
 4. Plaats de braadslee op de onderste ovenrek en braad de kalkoen gedurende 30 minuten. Verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 175 graden. Vouw een stukje aluminiumfolie over de rug van de kalkoen en steek de vleesthermometer in het dikste deel van het vlees.
 5. Laat de kalkoen nu in de oven garen totdat hij een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt, wat 2 tot 3 uur kan duren. Haal de kalkoen uit de oven zodra de gewenste temperatuur is bereikt en laat hem vervolgens een half uur rusten. De kalkoen is nu klaar om te worden aangesneden. 

Ook interessant

Toon alle recepten
Slide