Filip kweekt sinds 2007 raszuivere Japanse Wagyu op zijn boerderij in Merchtem.

Omschrijving

Filip was zo'n grote 15 jaar geleden wat uitgekeken op de veel voorkomende Europese runderrassen. De concurrentie was enorm en hij besloot om het over een andere boeg te gooien. Hij liet in 2007 enkele 100% raszuivere Wagyu-embryo's naar België komen. Een grote investering, maar een slimme zet, want hij is de enige boer in België met een 100% raszuivere Wagyukudde.

Van oudsher was dit vee, door zijn uitmuntende kwaliteit en de eraan verbonden exclusieve prijs, enkel bestemd voor de keizerlijke familie. Maar ook nu nog wordt de markt ervan nauwlettend beschermd.

Kenners en topkoks spreken in de overtreffende trap over dit exclusieve product. Ze spreken over  “Het kaviaar van het rundvlees”!

Op de boerderij wordt bovendien alles in het werk gesteld om de genetica nog meer tot zijn recht te laten komen. De dieren worden zonder stress gefokt, en krijgen een nauwkeurig geselecteerd dieet voorgeschoteld. 

Het resultaat van deze jarenlange inspanningen is een constante en hoge kwaliteit van dit exclusief product dat op een zeer authentieke en duurzame manier wordt bekomen.

Dit alles geeft een top product dat uniek is in België!

Wagyu

Oorsprong

De oorsprong van de Wagyu-koeien ligt in Japan, waar het woord "Wagyu" simpelweg "Japanse koe" betekent. Het ras is ontstaan ​​in de regio's van Tottori, Shimane en Okayama in het westen van Japan. De geschiedenis van de Wagyu-koeien gaat terug tot ongeveer 2000 jaar geleden, toen de Japanners begonnen met het fokken van runderen voor landbouwdoeleinden, zoals ploegen en transport.

In de loop der tijd begonnen de Japanners het belang van vleesproductie te begrijpen en begonnen ze het fokken van runderen voor vlees te verbeteren. Dit leidde tot de ontwikkeling van verschillende Wagyu-stammen, waaronder de beroemde Kobe- en Matsusaka-stammen. Deze stammen werden zeer gewaardeerd vanwege hun smaak, malsheid en vetmarmering, en werden al snel een belangrijk onderdeel van de Japanse culinaire cultuur.

Vandaag de dag worden Wagyu-koeien over de hele wereld gefokt, maar de beste en meest gewaardeerde Wagyu-stammen komen nog steeds uit Japan

Kenmerken

De Wagyu-koe is een speciaal runderras met enkele unieke kenmerken. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Wagyu-koeien:

Vetmarmering: De Wagyu-koe staat bekend om zijn ongeëvenaarde vetmarmering, wat betekent dat het vet zich gelijkmatig door het vlees verspreidt. Dit zorgt voor een unieke smaak en malsheid van het vlees.

Traag groeiend: Wagyu-koeien hebben meer tijd nodig om te groeien dan andere rassen, waardoor het vlees een unieke textuur en smaak ontwikkelt.

Genetische aanleg: Wagyu-koeien hebben een genetische aanleg voor het produceren van hoogwaardig vlees, dankzij hun specifieke raszuiverheid en fokgeschiedenis.

Rustige aard: Wagyu-koeien zijn rustige dieren, wat betekent dat ze minder stress ervaren dan andere runderen. Dit kan bijdragen aan de kwaliteit van het vlees.

Hoge intramusculaire vetgehalte: Wagyu-koeien hebben een hoger intramusculair vetgehalte dan andere runderen, waardoor het vlees zachter en smaakvoller wordt.

Al deze kenmerken dragen bij aan de unieke en hoogwaardige kwaliteit van het vlees van Wagyu-koeien.

Smaak

Het resultaat van deze unieke eigenschappen is vlees met een zeer malse, sappige en rijke smaak die vaak wordt omschreven als boterachtig of nootachtig. Dit maakt het vlees van Wagyu-koeien zeer gewild bij fijnproevers over de hele wereld.
 

Allergenen
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers )

Onze andere helden

Rundsboer Dominique

Rundsboer Dominique

Dominique kan je elke morgen en avond tussen zijn koeien vinden. Van kindsbeen af eigenlijk al. Hij heeft de stiel van zijn vader geleerd om de koeien goed te ' soigneren'. Want dat komt de koe en het vlees op het einde van de rit ten goede. 

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert zorgt zodanig goed voor zijn varkens dat hij ze zelfs verhaaltjes wil voorlezen

Tom, visboer in graat en nieren

Tom, visboer in graat en nieren

Voor de versnijding van onze vis hebben een echte vakman onder de arm genomen. 

De Flamingo

De Flamingo

Wij werken voor dit verhaal samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling. 

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Jo en Sofie en de liefde

Jo en Sofie en de liefde

Zelden een liefde voor een bepaald ras zo mooi gevoeld als bij Jo en Sofie. Omdat er rond de boerderij veel gras te vinden was, gingen ze op zoek naar een ras dat goed overweg kan met al dat gras. Ze kwamen uit bij de Maine Anjou. 

Hoeveslagerij Ferdinande

Je koopt via Hoeveslagerij Ferdinande JO

Slide