Geert onze varkensboer

Omschrijving

Onze varkensboer Geert kweekt verschillende rassen varkens op stro. Gasconne, Hampshire, Duroc. Je kan het zo gek niet bedenken of Geert kan ons deze aanbieden. Hij selecteert met zorg zijn varkens en laat deze op stro slapen.

Op die manier vervelen de varkens zich niet en kunnen ze heerlijk ravotten met mekaar. Geert knipt dan ook hun staart niet af omdat dit niet nodig is. 

In de traditionele varkenshouderij knippen de boeren de staarten wel af want door verveling in de stal zouden de biggen elkaars staart afknabbelen. 

Duroc

Oorsprong

Het Duroc-varken is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. In de 19de eeuw werd het ras in onze contreien geïntroduceerd. Sindsdien wordt het hier gekweekt omwille van zijn sappige, malse vlees. De Duroc-varkens die we aanbieden zijn afkomstig van onze West-Vlaamse boeren.

Kenmerken

Duroc-varkens zijn rood- tot bruinachtig van kleur. Ze worden gekenmerkt door hun typische hangende oren en zijn echte buitenvarkens. Ze zijn rustig qua karakter maar vrij robuust en gespierd qua bouw. Door hun natuurlijke weerstand tegen ziektes zijn Duroc-varkens zeer geschikt om buiten te kweken.

Smaak

Duroc-varkensvlees is lekker mals. Het vlees vertoont een lichte vetmarmering tussen het sappige spierweefsel. De unieke smaak en malsheid zijn te danken aan de eigenschappen van het Duroc-varkensras en aan het speciale dieet dat de varkens dagelijks krijgen.

Allergenen
Klik voor meer info op de bovenstaande link
 

Hampshire

Oorsprong

Dit Amerikaanse varkensras stamt eigenlijk af van het Engelse Saddleback-varken dat in de 19de eeuw vanuit het graafschap Hampshire naar Amerika werd vervoerd. Op Amerikaanse bodem ontstond een lokaal ras dat het Hampshire-varken werd genoemd. Dit nieuwe ras keerde uiteindelijk omwille van z'n unieke eigenschappen terug naar onze contreien.

Kenmerken

Het Hampshire-varken is te herkennen aan z'n zwarte lijf met witte band die over de buik en voorpoten loopt. Anders dan het Duroc-varken heeft het Hampshire-varken rechtopstaande oren. Hampshire-varkens hebben een grote natuurlijke weerstand tegen ziektes en zijn uitstekend geschikt om buiten te lopen. 

 

Smaak

Hampshire-varkens zijn traaggroeiend en worden op een natuurlijke manier gevoed. Hierdoor bevat het vlees iets meer intramusculair vet dan bij andere varkens, maar dit vet draagt bij tot de unieke smaak. Het vlees werd fel bejubeld door tv-kok Jamie Oliver en maakt sindsdien furore in de gastronomische keuken.

Allergenen

Klik op de link voor meer info
 

Mangalica

Oorsprong

Het Mangalica-varken is afkomstig uit Hongarije. Dit unieke varken ontstond halverwege de 19e eeuw uit een kruising tussen Sercische Sumadia-, Szaltonser- en Balkonyervarkens

Kenmerken

Dit varkensras is qua uiterlijk erg opvallend omdat het erg behaard is en er vaak krullen in het haar zitten. Soms gaat dit type varken ook door het leven als wolvarken. Omdat hij zulke mooie krullen heeft.

Smaak

Mangalicavlees is een echte delicatesse. Het vlees heeft een sterke smaak en is dooraderd met vet. Het wordt door velen beschouwd als het beste varkensvlees op de markt dankzij de unieke vetrand. Zo krijg je varkensvlees met een volle smaak. 

Allergenen : 
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( worst en gehakt indien gekruid )

Onze andere helden

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Jo werkt vanuit zijn eigen atelier in Wingene. Na enkele tewerkstellingen als slager in verschillende supermarktketens, was het tijd voor iets nieuws. In 2014 stemde hij in met het verhaal van Couvert. Jo zorgt voor de versnijding en vacuüm verpakking van alle pakketten. Rund, varken, kip of lam, geen uitdaging is hem te veel.

Boer Dominique

Boer Dominique

Dominique is de boer die al het langst deel uitmaakt van Couvert. Hij is de boerenstiel aangeleerd van vader op zoon. Zijn pa leerde hem om de koeien goed te 'soigneren', want dat zorgt ook voor een beter eindproduct. Op zijn weides vind je Belgisch Witblauw terug, die hij als bijnaam zijn 'brasrunderen' geeft. Hij doet ook de opvolging van de andere boerderijen om na te gaan of de dieren wel goed verzorgd worden.

Boer Jo en Deborah

Boer Jo en Deborah

Boer Jo is samen met zijn vrouwtje Deborah in het bezit van een mooie schapenboerderij in Oostkamp. Ze hebben allebei een hart voor dieren en runnen de boerderij met z'n tweetjes. De Belgische graslammeren kunnen lekker ouderwets buiten grazen in kuddes van ongeveer twintig schapen.

Visboer Tom

Visboer Tom

Voor de versnijding van onze heerlijke Noordzeevis, hebben we visboer Tom onder de armen genomen. We grappen soms wel eens dat Tom in het water is geboren. Onze wandelende visencyclopedie is sinds 2023 een vaste partner van Couvert.

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

Wij werken voor het delen van vis altijd samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling, waar wij een deeltje van opkopen om te verdelen.

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Boer Jo en Sofie

Boer Jo en Sofie

Zelden een boer en boerin gezien met zoveel liefde voor hun ras als Jo en Sofie uit Deinze. Omdat er rond hun boerderij veel gras te vinden is, gingen ze op zoek naar een ras dat goed overweg kan met grote weides. Zo kwamen ze uit bij de Maine Anjou. Een grote koe die je kan herkennen aan het hartje op haar kop.

Boer Filip

Boer Filip

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar Merchtem te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Onze kippenboeren

Onze kippenboeren

Onze kippen komen bijna nooit van dezelfde boer. In België hebben een zestigtal bio-kippenboeren de koppen bij elkaar gestoken en een samenwerking op poten gezet. Op hun boerderij lopen maximaal 4.800 kippen, waarvan slechts een deel slachtrijp. Om aan de stijgende vraag naar biokip te kunnen voldoen, was dus een coöperatief nodig. Wij verkrijgen onze kippen via dat coöperatief, en helpen dus een zestigtal Belgische biologische kippenboeren met de verkoop van hun product.

Boer Ive

Boer Ive

Boer Ive beheert een Black Angus boerderij in het hartje van West-Vlaanderen. Hij zette het werk van zijn vader voort en breidde het doorheen de jaren uit tot wat het vandaag geworden is. Boer Ive koos voor Black Angus omdat de dieren heel toegankelijk zijn en zelden voor problemen zorgen. 

De Ardense jager

De Ardense jager

De jacht is eigenlijk een ploegsport waar organisatie, coördinatie en samenwerking van groot belang zijn. Voorafgaand aan het wildseizoen doen de Ardense jagers met behulp van warmtecamera's een nauwkeurige telling van het aantal exemplaren wild in de verschillende jachtgebieden. Op basis van dat getal bepalen ze hoeveel dieren er moeten geschoten worden om de balans in het ecosysteem terug te brengen. Maar het is ook zo veel meer dan alleen jagen. 

Slide