Geert onze varkensboer

Omschrijving

Onze varkensboer Geert kweekt verschillende rassen varkens op stro. Gasconne, Hampshire, Duroc. Je kan het zo gek niet bedenken of Geert kan ons deze aanbieden. Hij selecteert met zorg zijn varkens en laat deze op stro slapen.

Op die manier vervelen de varkens zich niet en kunnen ze heerlijk ravotten met mekaar. Geert knipt dan ook hun staart niet af omdat dit niet nodig is. 

In de traditionele varkenshouderij knippen de boeren de staarten wel af want door verveling in de stal zouden de biggen elkaars staart afknabbelen. 

Duroc

Oorsprong

Het Duroc-varken is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. In de 19de eeuw werd het ras in onze contreien geïntroduceerd. Sindsdien wordt het hier gekweekt omwille van zijn sappige, malse vlees. De Duroc-varkens die we aanbieden zijn afkomstig van onze West-Vlaamse boeren.

Kenmerken

Duroc-varkens zijn rood- tot bruinachtig van kleur. Ze worden gekenmerkt door hun typische hangende oren en zijn echte buitenvarkens. Ze zijn rustig qua karakter maar vrij robuust en gespierd qua bouw. Door hun natuurlijke weerstand tegen ziektes zijn Duroc-varkens zeer geschikt om buiten te kweken.

Smaak

Duroc-varkensvlees is lekker mals. Het vlees vertoont een lichte vetmarmering tussen het sappige spierweefsel. De unieke smaak en malsheid zijn te danken aan de eigenschappen van het Duroc-varkensras en aan het speciale dieet dat de varkens dagelijks krijgen.

Allergenen
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( gehakt en worst indien gekruid )

Hampshire

Oorsprong

Dit Amerikaanse varkensras stamt eigenlijk af van het Engelse Saddleback-varken dat in de 19de eeuw vanuit het graafschap Hampshire naar Amerika werd vervoerd. Op Amerikaanse bodem ontstond een lokaal ras dat het Hampshire-varken werd genoemd. Dit nieuwe ras keerde uiteindelijk omwille van z'n unieke eigenschappen terug naar onze contreien.

Kenmerken

Het Hampshire-varken is te herkennen aan z'n zwarte lijf met witte band die over de buik en voorpoten loopt. Anders dan het Duroc-varken heeft het Hampshire-varken rechtopstaande oren. Hampshire-varkens hebben een grote natuurlijke weerstand tegen ziektes en zijn uitstekend geschikt om buiten te lopen. 

 

Smaak

Hampshire-varkens zijn traaggroeiend en worden op een natuurlijke manier gevoed. Hierdoor bevat het vlees iets meer intramusculair vet dan bij andere varkens, maar dit vet draagt bij tot de unieke smaak. Het vlees werd fel bejubeld door tv-kok Jamie Oliver en maakt sindsdien furore in de gastronomische keuken.

Allergenen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( worst en gehakt indien gekruid )

Mangalica

Oorsprong

Het Mangalica-varken is afkomstig uit Hongarije. Dit unieke varken ontstond halverwege de 19e eeuw uit een kruising tussen Sercische Sumadia-, Szaltonser- en Balkonyervarkens

Kenmerken

Dit varkensras is qua uiterlijk erg opvallend omdat het erg behaard is en er vaak krullen in het haar zitten. Soms gaat dit type varken ook door het leven als wolvarken. Omdat hij zulke mooie krullen heeft.

Smaak

Mangalicavlees is een echte delicatesse. Het vlees heeft een sterke smaak en is dooraderd met vet. Het wordt door velen beschouwd als het beste varkensvlees op de markt dankzij de unieke vetrand. Zo krijg je varkensvlees met een volle smaak. 

Allergenen : 
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( worst en gehakt indien gekruid )

Onze andere helden

Rundsboer Dominique

Rundsboer Dominique

Dominique kan je elke morgen en avond tussen zijn koeien vinden. Van kindsbeen af eigenlijk al. Hij heeft de stiel van zijn vader geleerd om de koeien goed te ' soigneren'. Want dat komt de koe en het vlees op het einde van de rit ten goede. 

Tom, visboer in graat en nieren

Tom, visboer in graat en nieren

Voor de versnijding van onze vis hebben een echte vakman onder de arm genomen. 

De Flamingo

De Flamingo

Wij werken voor dit verhaal samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling. 

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Jo en Sofie en de liefde

Jo en Sofie en de liefde

Zelden een liefde voor een bepaald ras zo mooi gevoeld als bij Jo en Sofie. Omdat er rond de boerderij veel gras te vinden was, gingen ze op zoek naar een ras dat goed overweg kan met al dat gras. Ze kwamen uit bij de Maine Anjou. 

Filip Meysmans

Filip Meysmans

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar België te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Hoeveslagerij Ferdinande

Je koopt via Hoeveslagerij Ferdinande JO

Onze boeren

Onze boeren

Bij Couvert werken we nauw samen met lokale kippenboeren.

We vinden het essentieel dat onze dieren onder optimale welzijnsomstandigheden kunnen opgroeien. Gedurende een opfokperiode van 73 tot 75 dagen krijgen de kippen de beste zorg.

Daarnaast worden de Couvert kippen gevoed met geteelde granen. En hebben ze vrije toegang tot buitenruimte waar ze op natuurlijke wijze kunnen groeien. Zonder gebruik te maken van krachtvoer of andere toevoegingen om de kleur, smaak of het gewicht te beïnvloeden. Bij ons vind je puur en natuurlijk Couvert kippenvlees, zonder toegevoegde water, e-nummers, gluten of andere onnatuurlijke ingrediënten.

Slide