Boer Jo en Sofie

Omschrijving

Jo is de zoon van Antoine. Antoine was melkveehouder. Door de stijging van de gemiddelde melkproductie werd binnen het quotum de veestapel kleiner. Ze hadden land ‘over’ en konden hierdoor meer ruwvoedergewassen produceren.

Ze zochten naar een vleesveeras dat veel ruwvoeder kan verzetten. En Maine Anjou bleek een ras dat hierop kan teren. "Je kan er zware dieren, dus met veel vlees, mee produceren. Dankzij veel eigen voeders lukt dit bovendien aan een lage kostprijs”, omschrijft Jo. “We kopen immers amper krachtvoeders, enkel wat startkorrels voor de jonge dieren.”

De Maine Anjou-runderen hebben een extreem lange rug. “Hier zit het beste vlees… de côte à l’os, de entrecôte, de zesrib, de filet pur, die stukken komen niet uit de bil.” Wanneer Jo de kwaliteit beschrijft, komt het water al in de mond. “Het is erg jammer dat de karkasclassificaties in onze Belgische slachthuizen niet op maat gemaakt zijn van deze Franse, lange dieren. Het slachtrendement ligt bij dit ras wat lager, omdat de bespiering minder groot is dan bij onze traditionele rassen. Door hun typische lichaamsvorm en het zwaarder beengestel is er bij Maine Anjou dus meer ‘afval’. De dieren op ons bedrijf beschikken nochtans over het zogenaamde culard - gen. Dit genetisch kenmerk, een dikke bil, laten we bepalen in het bloed. We hebben het nodig om op de Belgische markt een goede prijs te krijgen.”

Jo vindt Maine Anjou ook een sterk en gemakkelijk ras. “Ze kunnen goed in groep leven tijdens de weideperiode, en dat is hier toch wel zo’n 180 à 200 dagen per jaar. Dankzij hun sterke poten hebben ze zelden een ongeluk. Die eigenschappen zijn hier ook nodig, want op die manier kunnen ze op zichzelf lang op het gras blijven."

Maine Anjou

Oorsprong

De Maine-Anjou is van oorsprong een Frans ras. Voornamelijk worden ze gefokt in de regio Pays de la Loire in het noordwersten van Frankrijk. In de 19e eeuw in de provincie Maine werken lokale Mancelle-Melkvee gekruist met Durham-vee uit Groot-Brittannië en heette Durham-Mancelle. 

Sinds 2004 staat dit ras bekend als de 'Rouge des Prés, maar op andere plaatsen wordt de naam Maine-Anjou nog steeds gebruikt

Vroeger was het een dier voor 2 doeleinden, zowel voor vlees als voor melk, maar nu is het voornamelijk een vleesras.

Maar de koeien van Couvert grazen in de mooie Leiestreek

Kenmerken

De Maine-Anjou heeft een herkenbaar uiterlijk. Ze hebben een rood bonte vacht met 4 witte poten, op het voorhoofd hebben ze een witte ster... of is het een hartje? Het topje van hun staart is wit. Het zijn ook dieren met een extreem lange rug. De côte à l’os, de entrecôte, de zesrib, de filet pur zijn dan ook de beste stukken van dit dier.

Het dier heeft een zeer kalm en lief en rustig karakter.

Het is een zeer sterk ras dat ruwvoeder kan omzetten. Ze staan dan ook meestal in de wei en eten gras. 

Smaak

Onze Maine-Anjou levert mooi donkerrood, gemarmerd vlees. Die marmering van het vet zorgt voor de lekkere smaak. Het is wat steviger maar zeer smaakvol. Het vet zorgt ook niet alleen voor de smaak maar ook voor lekker mals vlees. 

Allergenen
geen
Kan sporen bevatten van gluten, eieren, soja, melk en mosterd ( burgers en gehakt indien gekruid )

Onze andere helden

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Jo werkt vanuit zijn eigen atelier in Wingene. Na enkele tewerkstellingen als slager in verschillende supermarktketens, was het tijd voor iets nieuws. In 2014 stemde hij in met het verhaal van Couvert. Jo zorgt voor de versnijding en vacuüm verpakking van alle pakketten. Rund, varken, kip of lam, geen uitdaging is hem te veel.

Boer Dominique

Boer Dominique

Dominique is de boer die al het langst deel uitmaakt van Couvert. Hij is de boerenstiel aangeleerd van vader op zoon. Zijn pa leerde hem om de koeien goed te 'soigneren', want dat zorgt ook voor een beter eindproduct. Op zijn weides vind je Belgisch Witblauw terug, die hij als bijnaam zijn 'brasrunderen' geeft. Hij doet ook de opvolging van de andere boerderijen om na te gaan of de dieren wel goed verzorgd worden.

Boer Jo en Deborah

Boer Jo en Deborah

Boer Jo is samen met zijn vrouwtje Deborah in het bezit van een mooie schapenboerderij in Oostkamp. Ze hebben allebei een hart voor dieren en runnen de boerderij met z'n tweetjes. De Belgische graslammeren kunnen lekker ouderwets buiten grazen in kuddes van ongeveer twintig schapen.

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert zorgt zodanig goed voor zijn varkens dat hij ze zelfs verhaaltjes wil voorlezen

Visboer Tom

Visboer Tom

Voor de versnijding van onze heerlijke Noordzeevis, hebben we visboer Tom onder de armen genomen. We grappen soms wel eens dat Tom in het water is geboren. Onze wandelende visencyclopedie is sinds 2023 een vaste partner van Couvert.

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

Wij werken voor het delen van vis altijd samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling, waar wij een deeltje van opkopen om te verdelen.

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Boer Filip

Boer Filip

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar Merchtem te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Onze kippenboeren

Onze kippenboeren

Onze kippen komen bijna nooit van dezelfde boer. In België hebben een zestigtal bio-kippenboeren de koppen bij elkaar gestoken en een samenwerking op poten gezet. Op hun boerderij lopen maximaal 4.800 kippen, waarvan slechts een deel slachtrijp. Om aan de stijgende vraag naar biokip te kunnen voldoen, was dus een coöperatief nodig. Wij verkrijgen onze kippen via dat coöperatief, en helpen dus een zestigtal Belgische biologische kippenboeren met de verkoop van hun product.

Boer Ive

Boer Ive

Boer Ive beheert een Black Angus boerderij in het hartje van West-Vlaanderen. Hij zette het werk van zijn vader voort en breidde het doorheen de jaren uit tot wat het vandaag geworden is. Boer Ive koos voor Black Angus omdat de dieren heel toegankelijk zijn en zelden voor problemen zorgen. 

De Ardense jager

De Ardense jager

De jacht is eigenlijk een ploegsport waar organisatie, coördinatie en samenwerking van groot belang zijn. Voorafgaand aan het wildseizoen doen de Ardense jagers met behulp van warmtecamera's een nauwkeurige telling van het aantal exemplaren wild in de verschillende jachtgebieden. Op basis van dat getal bepalen ze hoeveel dieren er moeten geschoten worden om de balans in het ecosysteem terug te brengen. Maar het is ook zo veel meer dan alleen jagen. 

Slide