Boer Dominique

Omschrijving

Rundsboer Dominique is een vaste waarde binnen ons verhaal. Onze allereerste koe kwam van zijn boerderij in Ruiselede. Toen we daar voor het eerst op bezoek gingen, viel ons op met hoeveel liefde en passie hij omgaat met zijn dieren. Hij stelt heel strenge eisen als het aankomt op voeding, accommodatie en onderhoud. Daarom gaat Dominique geregeld voor ons op bezoek bij onze andere boeren om na te gaan of hun werkwijze nog steeds naar behoren verloopt.

Dominique houdt Belgisch witblauw op zijn boerderij. Omdat hij nu en dan een specifieke bijvoedering op basis van bier-en whiskeydraf aan zijn koeien geeft, gaf hij hen de toepasselijke bijnaam 'brasrunderen'.

Black Angus

Oorsprong

Het Aberdeen (Black) Angus koeienras is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland. Onze Black Angus runderen zijn meestal afkomstig van onze boeren uit de Ardennen. Op de Ardense hoogtes grazen ze hun leven lang in hun natuurlijke habitat. 

Kenmerken

Het Black Angus-runderras staat bekend om zijn robuuste bouw, diepzwarte kleur en uitstekende vleeskwaliteit. Met een geschiedenis die teruggaat tot Schotland, is de Angus een veelgeprezen runderras vanwege zijn sappige en smaakvolle vlees, dat van nature gemarmerd is met fijne vetaders.

Soms is er een boer die bij ons zal werken met een kruising met een ander ras maar dan blijft er wel gewaakt worden over de inherente kwaliteiten van het Angus-rund, zoals de voortreffelijke vleeskwaliteit en robuuste bouw.
 

Smaak

Het vlees van de Black Angus is lichtjes vetdooraderd en heeft een unieke notensmaak dankzij de lange graastijd. 

Allergenen : 
Klik op bovenstaande link voor meer info

Brasrund

Oorsprong

Onze brasrunderen of Belgisch witblauw koeien zijn - de naam zegt het zelf - Belgisch van oorsprong en komen allemaal van onze boeren uit West-Vlaanderen. Deze vrouwelijke runderen worden op de boerderij met zorg en volgens de regels van de kunst gekweekt. 

Kenmerken

Het brasrund dankt zijn naam aan een welbepaald onderdeel van z'n dieet: het bras. Bras is het bezinksel van het brouwprocédé. Bras staat bekend als een zeer eiwitrijke, voedzame stof en wordt om deze eigenschappen gebruikt om veevoeder te verrijken. Het bras zorgt voor een gezonde spieropbouw en mager vlees. 

Smaak

Hoewel het vlees van onze brasrunderen zeer mager is, heeft het toch een malse textuur en een volle smaak. Dit heeft niet enkel te maken met de manier van kweken en de zorgvuldige selectie van onze dieren, ook de manier van slachten draagt hiertoe bij. Onze dieren ervaren voor het slachten geen stress. Enerzijds uit respect voor het dier, anderzijds omwille van de smaak. Nadien wordt het vlees ook langzaam gerijpt. Dit is essentieel voor de malsheid en de smaak. 

Allergenen
klik hierboven voor allergenentabel

 

 

Blonde d'Aquitaine

Oorsprong

Maak kennis met onze Franse blondines. Dit jonge runderras heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar het vlees heeft ook een unieke smaak.  Je zou voor minder stoppen als je deze robuuste blonde ziet staan in de wei. De elegante Blonde d'Aquitaines hebben hun oorsprong in - rarara-  de Zuidwest-Franse regio Aquitaine.

Tot 1920 waren er in die omgeving drie verschillende onderrassen te vinden: de Garonnaise, de Quercy en de Blonde van de Pyreneeën. 

Kenmerken

Door die rassen met rassen zoals de Limousin en Charolaise te combineren, pronkt de Blonde d'Aquitaine sindsdien in de wei. Dit traag groeiende vleesras bezit sinds 1963 een eigen stamboek. 

Smaak

Het vlees van de Blonde d'Aquitaine heeft een unieke smaak en aroma. Het is licht gemarmerd en heeft een milde, zoete smaak met een subtiele boterachtige ondertoon. Dit komt door het dieet van de koeien, dat voornamelijk bestaat uit gras en hooi.  Door deze natuurlijke voeding heeft het vlees een pure smaak en is het van hoge kwaliteit.

Allergenen
geen

Holstein

Oorsprong

Holstein is een van oorsprong Nederlands melkras dat meerdere malen is uitgeroepen tot beste rundvlees ter wereld in blinde smaaktest. Een echte ‘dubbeldoel’ koe met respect voor het dier en de natuur. 

 

Kenmerken

De dieren hebben meerdere jaren in de weide gelopen en uitsluitend gras gegeten. Wanneer de melkproductie daalt en ze dus niet meer geschikt zijn krijgen deze koeien een tweede leven als vleeskoe en worden ze bijgevoederd met aardappelen, bierdraf, kokosvet en olijfolie waardoor het vlees een karaktervolle smaak krijgt. 

Smaak

De unieke malse smaak van het vlees komt uit het feit dat deze koeien reeds een ‘carrière’ als melkkoe erop hebben zitten.

Allergenen

Klik op de link voor de tabel van de allergenen

Limousin

Oorsprong

De Limousin koe is een ras dat vaak wordt gebruikt voor de productie van rundvlees. Het vlees van een Limousin koe is gekenmerkt door zijn fijne structuur, sappigheid en smaakvolle smaak. Dit komt door de unieke bouw van het dier, met name de hogere spiermassa in verhouding tot vetgehalte. Dit zorgt voor een hoger eiwitgehalte, waardoor het vlees smakelijker en malser is. Limousin vlees wordt vaak beschouwd als een van de beste rundvleesrassen ter wereld

Kenmerken

Het Limousin ras is gekenmerkt door zijn licht tot donkerrode kleur. De dieren zijn robuust en met weinig tevreden. Daarom kunnen ze mooi opgroeien op het gras. Deze magere weiden met vitaminerijk gras zorgen voor een trage maar mooie groei van deze dieren. Het is een vroegrijp, sterk en vruchtbaar ras. 

Smaak

Door hun langzame maar gestage groei krijg je mooi, vetarm en licht doorregen vlees. 

Allergenen
geen

Onze andere helden

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Hoeveslagerij Jo Ferdinande

Jo werkt vanuit zijn eigen atelier in Wingene. Na enkele tewerkstellingen als slager in verschillende supermarktketens, was het tijd voor iets nieuws. In 2014 stemde hij in met het verhaal van Couvert. Jo zorgt voor de versnijding en vacuüm verpakking van alle pakketten. Rund, varken, kip of lam, geen uitdaging is hem te veel.

Boer Jo en Deborah

Boer Jo en Deborah

Boer Jo is samen met zijn vrouwtje Deborah in het bezit van een mooie schapenboerderij in Oostkamp. Ze hebben allebei een hart voor dieren en runnen de boerderij met z'n tweetjes. De Belgische graslammeren kunnen lekker ouderwets buiten grazen in kuddes van ongeveer twintig schapen.

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert

Varkensboer Geert zorgt zodanig goed voor zijn varkens dat hij ze zelfs verhaaltjes wil voorlezen

Visboer Tom

Visboer Tom

Voor de versnijding van onze heerlijke Noordzeevis, hebben we visboer Tom onder de armen genomen. We grappen soms wel eens dat Tom in het water is geboren. Onze wandelende visencyclopedie is sinds 2023 een vaste partner van Couvert.

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

De bemanning van de Z548 (De Flamingo)

Wij werken voor het delen van vis altijd samen met dezelfde vissersboot, de Flamingo Z548. Vanuit Zeebrugge vaart deze boot uit en gaat op zoek naar lekkere verse vis. Hiervoor varen ze niet tot aan de verste oceaan, maar beperken ze zich tot het visaanbod in de Noordzee. Na enkele dagen gaat de vangst naar de visveiling, waar wij een deeltje van opkopen om te verdelen.

Wij hechten heel veel waarde aan respect voor onze lokale boeren en vissers. Daarom kopen wij elke week voor elke verdeling een deel van de visvangst van de Flamingo Z548 aan een vaste prijs. Zo is de visser zeker van een correcte prijs zonder schommelingen en krijgen wij de beste kwaliteit van deze boot. 

Boer Jo en Sofie

Boer Jo en Sofie

Zelden een boer en boerin gezien met zoveel liefde voor hun ras als Jo en Sofie uit Deinze. Omdat er rond hun boerderij veel gras te vinden is, gingen ze op zoek naar een ras dat goed overweg kan met grote weides. Zo kwamen ze uit bij de Maine Anjou. Een grote koe die je kan herkennen aan het hartje op haar kop.

Boer Filip

Boer Filip

In 2007 liet Filip enkele 100% raszuivere Wagyu embryo's overkomen uit Japan. Door middel van kunstmatige inseminatie slaagde hij erin om Japanse topkwaliteit naar Merchtem te brengen. Na jaren van investeren is boer Filip nu ook zeker dat er een constante kwaliteit gegarandeerd kan worden. Ondertussen is zijn kudde voldoende ontwikkeld om het vlees aan te kunnen bieden voor consumentengebruik. 

Onze kippenboeren

Onze kippenboeren

Onze kippen komen bijna nooit van dezelfde boer. In België hebben een zestigtal bio-kippenboeren de koppen bij elkaar gestoken en een samenwerking op poten gezet. Op hun boerderij lopen maximaal 4.800 kippen, waarvan slechts een deel slachtrijp. Om aan de stijgende vraag naar biokip te kunnen voldoen, was dus een coöperatief nodig. Wij verkrijgen onze kippen via dat coöperatief, en helpen dus een zestigtal Belgische biologische kippenboeren met de verkoop van hun product.

Boer Ive

Boer Ive

Boer Ive beheert een Black Angus boerderij in het hartje van West-Vlaanderen. Hij zette het werk van zijn vader voort en breidde het doorheen de jaren uit tot wat het vandaag geworden is. Boer Ive koos voor Black Angus omdat de dieren heel toegankelijk zijn en zelden voor problemen zorgen. 

Slide